Gezien het feit dat niemand een handleiding heeft bijgeleverd de PvdA zijn kruit tot 30 min geleden droog hield en we vast niet bij elkaar komen om het alleen over poppetjes te hebben, heb ik de vrijheid genomen het te interpreteren als een debat over de komende vier jaar: dus college, maar minstens zo belangrijk - wat dat college gaat DOEN!
Opvallend in de rapportage over de gesprekken die de informateur gevoerd heeft zijn voor ons 3 dingen - en we hebben daar zo onze gedachten bij:
1 - We zijn het als partijen over vrij veel, 5 kantjes, eens - waarbij ongetwijfeld bij het fine tunen als we stemmen over voorstellen en moties wel verschillen aan het licht zullen komen, maar de grote lijn is vrij breed gedragen. Voor de bestuurbaarheid van Drenthe is dat goed, we zitten niet te wachten op polarisatie! Desalniettemin zal GroenLinks ook in de komende periode, zoals u van ons gewend bent,kritisch en opbouwend zoeken naar mogelijkheden om Drenthe nog net een slag groener, duurzamer, leefbaarder en socialer te maken.
2 - We hebben geweldig veel goede voornemens, op veel verschillende beleidsterreinen. Daarmee lijkt het rapport van de informateur op een grote verlanglijst. GroenLinks is voor grote ambities en daarmee voor veel van de voorgestelde ideeën. Toch willen we ervoor pleiten om een duidelijke focus aan te brengen en vooral op hoofdlijnen vast te leggen waar we naar toe willen met Drenthe. Het collegeprogramma wordt wat ons betreft geen boek van Sinterklaas, maar een duidelijke, gedurfde visie op de toekomst, vergezeld van een of twee A4-tjes waarin concrete actiepunten zijn verwoord. GroenLinks zou willen focussen op drie dingen:
*duurzame economische ontwikkeling (incl leefbaarheid) - zorg dat we duurzame koploper worden in zorg, onderwijs, bedrijfsleven, plattelandsvoorzieningen, mobiliteit, voorzieningen, verbreding van de landbouw, recreatie, biobased economy enzovoort
*sociaalcultureel beleid van de 13 drenthebreed - zorg dat je met de 12 gemeenten een gedeelde visie op sociaal en cultureel terrein ontwikkelt, taakafspraken maakt en zorgvuldig taken in stand houdt, overhevelt of opheft, zodat je werkelijk PNS+ invult!
*natuurbeleid als motor - gebruik je natuur als banenmotor, ontwikkel PPS-constructies, verbreed er de landbouw mee, maar zorg ook voor kwaliteit en als het niet snel kan, doe het dan in elk geval zorgvuldig!
Onder deze drie punten zijn veel van de wensenlijstjes te vatten, maar hebben we wel een duidelijke denkrichtingvoor de komende periode. Natuurlijk begrijpen we dat niet alle partijen deze zelfde focus kiezen, wat ons betreft zou het debat daar over moeten gaan: waarop gaan we focussen - wat wordt ons “leitmotiv”, om een woord van de buren te lenen?? Graag zouden we dat van de andere partijen horen!
3 - De bestuursstijl wordt alleen besproken in termen van 'samenwerking tussen leden van GS' - wat ons betreft is de samenwerking tussen leden van GS en PS juist van belang voor een goede bestuursstijl: neem de héle Drentse bevolking serieus, en dus àlle gekozen fracties - overleg ook informeel eens met de oppositiefracties, geef eens wat makkelijker informatie, neem voorstellen en moties niet bij voorbaat als 'tegen', maar beoordeel ze op hun inhoud!
Tenslotte zullen de gedeputeerden moeten gaan uitvoeren wat we met elkaar vandaag leveren als input – de poppetjes.
GroenLinks vindt dat we als kleine provincie echt zorgvuldig moeten kijken of we met 4 fte gedeputeerden toekunnen - wij denken dat dat kan.
GroenLinks constateert dat een college van PvdA en VVD recht doet aan de verkiezingsuitslag, ook omdat meer partijen deze mogelijkheid hebben aangegeven en werkbaar lijkt. Bijkomend voordeel is dat de oppositiepartijen serieus genomen worden als gesprekspartner over de toekomst van Drenthe. Wat ons onaangenaam trof, en we in het vervolg niet graag herhaald zien, is het lekken. Wij zien het liever in de openheid.
Als tussenstap: GroenLinks pleit ervoor oog te hebben voor de kleine fracties:
·
een presidium waarin alle partijen betrokken zijn
·
Commissies of opiniërende Statenvergaderingen met steun van burgercommissie leden.
Uiteraard is de eerste zet aan de PvdA.
Wij wachten met spanning de lakmoesproef van het debat over het collegeprogramma af. Als dit volledig dichtgetimmerd is, weten we hoe de vlag erbij hangt. Als oppositiepartijen nog inbreng hebben, dan zijn wij blij.
Wij wensen ze veel wijsheid om te werken aan een college en collegeprogram dat kan rekenen op steun en dat alle statenfracties even serieus neemt!