De noodzaak van een gebiedsvisie windenergie.

Noodzaak

De aarde warmt op en de olie waar onze economie op draait wordt duurder en duurder.

GroenLinks wil betaalbare, schone energie, waar onze kinderen trots op kunnen zijn.

Windenergie, óók op land, maar liefst op zee, is daarbij nodig, gezien de grotere capaciteit ten opzichte van bijvoorbeeld zonne-energie. Maar de enige juiste toepassing van duurzame energie is een mix van verschillende technieken. Daarom heeft GroenLinks een initiatiefvoorstel ingediend om een energiepotentiekaart op te stellen, waarop alle mogelijkheden voor duurzame energie in de provincie worden geïnventariseerd in een breder kader. Dit voorstel zal later vandaag worden besproken.

Gebiedsvisie Windenergie

De Gebiedsvisie Windenergie is vooral een reactie geworden op de acties van het Rijk en de Rijkscoördinatieregeling, meer dan een eigen ideaalbeeld op windenergie. Als de Provincie eerder had ingezet op windenergie had zij kunnen optreden als initiator, verbinder, participant of regisseur. Het Rijk wil hoe dan ook de Rijkscoördinatieregeling toepassen in het noordelijk deel van het zoekgebied. Wij moeten maar hopen dat ze zich iets gelegen laten liggen van onze regionale visie. De regie ligt in ieder geval niet hier in huis. Dat wil niet zeggen dat wij de Gebiedsvisie niet ondersteunen: integendeel, deze biedt beter maatwerk op Drentse schaal dan sommige initiatieven die bij het Rijk in behandeling zijn.

Randvoorwaarde ruimtelijke inpassing

Middels gedegen onderzoek is in de Gebiedsvisie gekomen tot een aantal locaties voor windenergie. Wij onderschrijven de gemaakte keuzes, waarbij een juiste balans is gemaakt tussen de ruimtelijke situatie van het open gebied en realisatie van onze doelstellingen. Het is goed te lezen dat hier nog het een en ander is aangepast aan de inbreng van de bevolking.

Randvoorwaarden veiligheid en gezondheid

Veiligheid en gezondheid van iedereen in het gebied moeten geborgd worden. De uitgangspunten van een minimale afstand tot de woningen moeten bij concrete initiatieven nauwkeurig worden vertaald en onderzocht in de Milieu Effect Rapportage. De minimale afstand wordt dan niet door meters worden bepaald, maar door de lokale situatie. Het voorzorgsbeginsel voor gezondheid vinden wij zwaar wegen. Hier zal dus maatwerk moeten komen en wel ruimhartig. Dit lezen wij ook in de Gebiedsvisie.

Randvoorwaarden participatie en gebiedsontwikkeling

GroenLinks acht duurzame participatie van omwonenden van groot belang. Op twee manieren, via participatie en gebiedsontwikkeling, zal de omgeving meeprofiteren van de lokale energie die wordt opgewekt. Erg concreet zijn deze randvoorwaarden nog niet, maar we merken dat de dialoog gezocht wordt in plaats van de polarisatie, en wij zijn benieuwd naar de verdere uitwerking bij de verschillende initiatieven.

GroenLinks neemt de belangen van de omwonenden en die van de initiatiefnemers van de windparken even serieus. Snel financieel rendement vinden wij niet het belangrijkste. Een snellere terugverdientijd door meer kleinere windmolens te plaatsen snappen wij vanuit de initiatiefnemers. De keuze voor grotere en minder windmolens kan een betere keuze zijn voor de beleving door en gezondheid van omwonenden. De Milieu Effect Reportages zullen de juiste balans moeten aangeven.

Doelstelling limiteren

GS vraagt conform de afspraak tussen Drenthe en het Rijk “de doelstelling in het zoekgebied in de Omgevingsvisie te limiteren tot 280 MW” en een “eventuele hogere provinciale taakstelling dan 280 MW, vanwege een hogere landelijke doelstelling dan 6000 MW, buiten het huidige zoekgebied te realiseren.” GroenLinks gaat daarmee niet akkoord, met twee argumenten:

  1. Het staan voor ons deel van de Rijksdoelstelling wil niet zeggen dat er niet daadwerkelijk meer energie wordt opgewekt dan 280 MW. Mocht binnen alle kaders van de Gebiedsvisie meer energie kunnen worden opgewekt binnen het zoekgebied zijn en blijven wij daar voor.
  2. GroenLinks wil best buiten het huidigzoekgebied kijken (of dit in zijn algemeenheid verruimen) voor meer wind, mits dit inpasbaar is: de herziening van de Omgevingsvisie moet daar grondig, Drenthe-breed, naar kijken op basis van onder andere de energiepotentiekaart. De uitgangspunten die binnen het zoekgebied gelden, blijven ook dan uitdrukkelijk van kracht. Mocht in die exercitie blijken dat meer windenergie in het huidige zoekgebied objectief de beste manieris om aan onze doelstellingen te voldoen, rust daar voor GroenLinks geen taboe op. Een mooie vuistregel: niet in consumptielandschap, wel in productielandschap.

Kortom: GroenLinks ziet deze Gebiedsvisie als een verdere stap in de overgang naar een duurzame Drentse energiehuishouding. We hopen dat het Rijk onze regionale inspanning respecteert en zien uit naar de concrete realisatie, waarbij voor- en tegenstanders elkaar weten te vinden in de verdeling van de welvaart dat “ons” groene kapitaal ons biedt.