Nu de zomer is begonnen en het weer ons allen, na dat kille en natte voorjaar, positief stemt, ligt voor ons ter goedkeuring deze Voorjaarsnota.
De GroenLinksfractie was aanvankelijk vol verwachting bij het lezen van de Voorjaarsnota. Een college dat zich presenteerde met veel ambitie, dàt kon heel wat worden. En vervolgens komt het College met een beleidsarme Voorjaarsnota. Wat moet je daar nu van denken? Zeker in Drenthe, want een Drent wordt toch altijd weer gehinderd door een stukje gezonde achterdocht. Bij de behandeling van deze Voorjaarsnota in de commissie FCBE werden we wel enigszins verrast door de houding van het college om gezamenlijk met PS invulling te willen geven aan het beleidsrijk maken van voorliggende magere nota. In ons betoog in de commissie hebben wij ook daartoe al enige onderwerpen aangedragen en toegezegd een aantal moties in te zullen dienen.
En daar vragen wij nu aandacht voor:
Het zal u niet verbazen dat GroenLinks zich grote zorgen maakt over de realisatie van de doelstellingen voor de CO2-reductie. We halen onze doelstellingen niet. Het College constateert dat ook en geeft aan in te willen zetten op het versnellen van de energietransitie richting een energieneutraal Drenthe. De Haagse rechtbank bepaalde woensdag dat Nederland de uitstoot van CO2 verder moet beperken dan het kabinet wil. Volgens de rechtbank moet de staat in 2020 de uitstoot met zeker 25 procent hebben verminderd ten opzichte van 1990. Met de huidige inspanningen zou de beoogde reductie immers onder de afgesproken norm blijven. Deze uitspraak heeft ook gevolgen voor Drenthe. GroenLinks wil daarom van uw College in het najaar een brief waarin u aangeeft op welke wijze Drenthe de afgesproken doelstelling wil gaan halen in de komende jaren.
De GroenLinks fractie heeft al bij de behandeling van de Jaarrekening over 2014 aan het College gevraagd extra budget voor de Zonneleningen beschikbaar te willen voor 2015. Wij zijn dan ook zeer verheugd dat het College voor deze succesvolle en aantrekkelijke actie extra geld beschikbaar gaat stellen. Er zijn ook andere initiatieven voor investeringen in energiebesparende maatregelen voor een energieneutraal Drenthe, die, wat onze fractie betreft, ook voor een dergelijke financieringsconstructie in aanmerking dienen te komen. Verruiming van de mogelijkheden die bijdragen om de beoogde reductie te behalen maar ook onze intrinsieke motivatie ondersteunen om te komen tot een energieneutraal Drenthe. Onze provincie heeft veel geld uitstaan bij het Rijk in het kader van schatkistbankieren tegen een renteopbrengst van 0,05%. Naar onze mening kan dit geld beter worden ingezet en ook rendabeler worden gebruikt voor het ondersteunen van investeringen voor deze initiatieven. Wij willen daarbij tevens het College aansporen om onderzoek te doen in hoeverre regionale en plaatselijke leveranciers hierbij betrokken kunnen worden en wij verwachten daar graag een reactie op in eerdergenoemde brief. Een daartoe strekkende motie ligt dan ook voor.
In het duidingsdebat van de verkiezingsuitslag van de Provinciale Staten in het voorjaar, hebben nagenoeg alle partijen hun zorgen uitgesproken over de tanende belangstelling van de inwoners van Drenthe voor de politiek en voor wat er in Drenthe speelt. De kloof tussen burger en overheid willen we allemaal, zoals we hier zitten, verkleinen. Maar hoe gaan we dat doen? Door bezuinigingen en reorganisaties komen de regionale media gewoonweg menskracht te kort om met name in de kleinere gemeenten en dorpen adequate verslaglegging te doen van zaken die op gemeentelijk terrein plaatsvinden. En zolang hier nog een grote regionale krant met regelmaat schrijft over de gemeente Hunze en Aa's hebben we reden om ons zorgen te maken over kwaliteit en betrokkenheid. GroenLinks is ervan overtuigd dat versterking van de onafhankelijke regionale verslaglegging noodzakelijk is. Onze buurprovincies Friesland en Groningen zijn inmiddels overgegaan of gaan binnenkort over tot het instellen van een mediafonds. Zo zijn er initiatieven in het veld die naar de mening van GroenLinks zeker ondersteund dienen te worden om te komen tot een grotere diversiteit van de regionale verslaggeving. Wij roepen het College op uit te zoeken welke mogelijkheden er zijn om aan te sluiten bij de ontwikkeling van een Mediafonds in Groningen of een Drents initiatief te laten zien. Een daartoe strekkende motie zal vandaag aan de Staten worden voorgelegd.
Tijdens de verhandelingen in de vergaderingen van de commissies FCBE en OGB is er gesproken over de komst van het FOC in Assen. Gedeputeerde Stelpstra heeft aangegeven dat er samen met het MKB een Retailagenda voor Drenthe wordt opgesteld. Met die toezegging zijn wij blij. GroenLinks is daarnaast van mening dat het niet kan blijven bij een Retail agenda. Een Retail agenda gaat over het toekomstbestendig maken van de detailhandel door goede ruimtelijke ordening en regelgeving. De binnensteden kampen echter ook met een verlies aan kwaliteit in de leefomgeving, mede veroorzaakt door leegstand. In Drenthe zien we dat in de laatste decennia het wonen in de stad is bevorderd. Door de dalende conjunctuur en de crisis is de stedelijke leefbaarheid ernstig onder druk komen te staan. GroenLinks is van mening dat het niet mag blijven met slechts het opstellen van een Retail agenda maar dat er ook moet worden gekeken naar mogelijkheden tot het verbeteren van de leefbaarheid in de stedelijke omgeving. Een motie zal dan ook aan de Staten worden voorgelegd.
Ik kom tot een afronding en daarbij richt ik mij even tot het College.
Wij spreken waardering uit voor uw open houding die bijdraagt aan de wil om uw ambities waar te willen te maken. Helaas missen wij inhoudelijk nog enkele punten daartoe. In het verlengde van uw open houding, willen wij, als GroenLinksfractie daarom graag onze input leveren om te komen van beleidsarm naar beleidswarm.