Visie op plaatsing van windmolens in Drenthe is democratisch vastgelegd in de gebiedsvisie. Eigenlijk hoeven we hier dus geen groot debat over te voeren, immers, het kader wordt door ons allen gedeeld.

 

Windenergie is nodig

Niet alleen omdat we dat bestuurlijk hebben vastgelegd. 

Maar: wij zijn ervan overtuigd dat we over moeten stappen op duurzame energie om klimaatverandering te stoppen.

GroenLinks erkent dat wind op land nodig is om onze doelstellingen te halen, op dit moment lopen wij helemaal achteraan in de EU.

Daarom hebben wij de omgevingsvisie en gebiedsvisie windenergie vastgesteld. Gedeputeerde Stelpstra hield gisteren in Brussel nog een vlammende speech over de energietransitie en ik nodig hem uit deze vandaag nogmaals de declameren.

Bij de begrotingsbehandeling komt GroenLinks nog terug met een versnellingsagenda voor de energietransitie.

Inpassingsplan

In de brief van GS zien we punt na punt opgesomd wat er allemaal mis is met dit inpassingsplan. Belangrijkste bezwaren voor GroenLinks zijn:

  • afstand tot bebouwing ~ 400/500 meter, kan ruimtelijk groter, zie gebiedsvisie;
  • geen afspraken over participatie, profijt voor de inwoners, schaderegeling;
  • insluiten van Drouwenermond is niet acceptabel.

Zienswijze Gedeputeerde Staten

De zienswijze kent stevige woorden "niet acceptabel", en een flinke opsomming aan kritiek. Maar GS trekt geen conclusie over dit inpassingsplan. Waarom stelt GS niet: "met dit inpassingsplan valt niet te werken en het zou beter zijn als dit van tafel gaat?" 

Regie terug in de regio

GroenLinks vindt dat de regie terug moet naar de regio. Met veel partners hebben we gewerkt aan de gebiedsvisie windenergie, die door tegenstanders de "second best" optie werd genoemd, na 0 molens uiteraard. De rechtzaak die Aa en Hunze en Borger-Odoorn voeren om de regie terug  te leggen bij de provincie steunen wij daarom van harte [motie].

In de stukken van de minister wordt meermalen benoemd dat GS/B&W verantwoordelijk blijven voor de vergunningverlening op basis van dit inpassingsplan. GroenLinks vindt dit inpassingsplan niet acceptabel, dus moeten wij ook minimaal en onder protest meewerken aan de vergunningverlening. De gebiedsvisie windenergie blijft het kader waarbinnen de provincie werkt en daartoe dien ik een motie in.