Alvorens vooruit te blikken naar 2016, kijk ik graag even terug op de afgelopen maanden, vanaf de verkiezingen in maart. Bij de presentatie van het collegeprogramma sprak ik de volgende woorden:
Een open programma biedt veel ruimte, ook om de wensen en bedenkingen van de hele Staten te verwerken. Maar er zijn ook risico's: als het moeilijk wordt, lonken de achterkamertjes en dichtgetimmerde voorstellen.
Er moet veel besloten worden komende jaren. Lukt het om die besluiten met open houding vorm te geven?
Hoe gaat GS die open houding invullen en hoe bent u daar op aanspreekbaar? Ik wil de coalitiepartijen en GS vandaag een spiegel voorhouden. Wij ervaren een gesloten houding in de coalitie als het gaat om het debat in deze Statenzaal, en mogelijk heeft u dat niet eens door. We constateren in ieder geval dat er van de oppositiepartijen nog geen moties zijn aangenomen. GS ontraadt moties als “overbodig” en de coalitiepartijen doen onze moties af als “interessant, maar we steunen deze niet”. Als er moties zijn die steun krijgen van links tot rechts in de oppositie, is het dan niet vreemd dat deze geen enkele coalitiepartij passen? Een democratie werkt ook zo dat u als meerderheid de belangen van diverse minderheden betrekt en een plaats geeft in het beleid. We zijn hier verenigd om samen aan een agenda voor Drenthe te werken, niet alleen aan de uwe. We zien overigens ook nadrukkelijk wel toenadering en samenwerking door de hele Staten, gedenk ook de gezamenlijke moties die wij vandaag behandelen, en daar zijn wij blij mee. Maar ook ideeën die voortkomen uit de koker van een oppositiepartij verdienen het serieus genomen te worden. De idee dat alleen GS en coalitiepartijen goede voorstellen weten te doen, en oppositiepartijen slechts verkeerde, wil er bij mij in ieder geval niet in. Wat betekent dat voor de rest van deze bestuursperiode? Ik spreek u aan op uw intenties van dit voorjaar, en hoop dat we - met vandaag als start - tot een hechtere samenwerking kunnen komen tussen álle fracties in deze Staten. Bij de invulling van de besteding van de 45 miljoen worden wij graag betrokken want ook wij geloven dat we Drenthe daarmee vooruit kunnen helpen. Ook hoop ik op een open houding bij het beschouwen van de moties die vandaag door de verschillende oppositiepartijen worden ingediend.
Over de begroting
In de grote lijn van de begroting 2016 kan GroenLinks zich wel vinden. We kijken nu even naar wat ons komend jaar te wachten staat. Thema’s die volgens GroenLinks zeker aandacht van de Provincie vereisen in 2016, zijn Krimp, Zorg en Energietransitie.Krimp
Over Krimp schreef de Noordelijke Rekenkamer onlangs dat De provincie Drenthe op het gebied van krimp nog geen visie heeft geformuleerd en geen uitvoeringsprogramma opgesteld heeft. GroenLinks stelt hier grote prioriteit aan en verwacht dat we dit in 2016 alsnog gaan doen. Binnenkort spreken we aan de hand van dit rekenkamerrapport verder over de krimp. Op dat moment zullen wij dan ook dieper ingaan op onze visie.Zorg
In een open brief tekenden de wethouders financiën van 234 gemeenten gisteren protest aan tegen de te grote, onvoorspelbare en onterechte rijksbezuinigingen, onder andere op de huishoudelijke hulp en de jeugdzorg. De gemeenten zitten al met al in een flinke penarietoestand.