Vol goede moed begon ik te lezen in de Economische Koers van Drenthe.

Na de inspirerende visie op leefbaarheid dacht ik toch werkelijk dat de koers gericht gaat worden op de brede maatschappelijke economische ontwikkeling van Drenthe. Maar hoofdstuk na hoofdstuk stemde mij uiteindelijk toch droevig. Waar is het mensbeeld gebleven dat zo duidelijk werd neergezet in de visie op leefbaarheid? Waarom wordt er zoveel op de ontwikkeling van bedrijven gestuurd en waarom wordt de verbinding niet gelegd met bijvoorbeeld de Visie op de leefbaarheid waarbij het juist gaat om de menskant van het verhaal?  Economie dient om de welvaart van allen te bevorderen. Welvaart geeft welzijn en vice versa.     U stelt dat het hebben van een baan een basisvoorwaarde is. Voor wie? Alle Drenten?   Wij weten dat een deel van onze bevolking nooit een baan zal krijgen. Gewoon omdat ze anders zijn geboren, sommigen met een beperking, anderen zijn gehinderd door leeftijd. Onze fractie pleit ervoor om juist de inleiding zoals die staat in de visie op de leefbaarheid over nemen ook als onderdeel en kernwaarde van ons economische kompas. Daar staat namelijk:  

Talentontwikkeling

In onze visie op krimp en leefbaarheid staat de mens centraal. Deze visie vormt het strategisch kader voor de thema’s krimp en leefbaarheid. We concluderen op basis van diverse trends en ontwikkelingen dat de leefbaarheid in onze provincie onder druk staat. Tevens zien we een sociale tweedeling ontstaan. Deze tweedeling heeft gevolgen voor onze inwoners bijvoorbeeld op het gebied van inkomen, sociale uitsluiting, niet kunnen meedoen, geen werk hebben, slechte gezondheid hebben of laaggeletterd zijn. Onze missie is: “Iedereen doet mee en iedereen doet er toe”. U noemt terecht dat de remmende factor op de mogelijke groei het lage opleidingsniveau is waarmee we worstelen in Drenthe. Als oplossing geeft u de talentontwikkeling aan. U zoekt hier niet naar de oplossingen zoals die genoemd worden in de visie op leefbaarheid. Ik mis de totale koppeling juist met dit stuk.  

Werkeloosheid

De economische koers zoals hier beschreven sluit hier niet bij op aan. Onze fractie zou graag de verbinding willen zien tussen enerzijds de economische ontwikkelingen die zeker nodig zijn en die ook uitvoerig in de Koers worden beschreven en anderzijds de maatschappelijke opgave om ook bij die economische ontwikkeling zich te richten op de groep die als remmende factoren worden beschreven. De menselijke maat moet ook in deze nota want 'Iedereen doet mee en iedereen doet er toe'. Wat zijn de concrete maatregelen richting de arbeidsmarkt en het terugdringen van de werkloosheid in Drenthe? De koers zet u neer als een kader die ruimte geeft aan tal van acties (pag 37). Na 1,5 jaar zien we op deze door u zelf in het college-akkoord genoemde prioriteit nog weinig concrete acties die hebben geleid tot een significante daling.  Dit is het algemeen kader wat onze fractie graag wil stellen rond deze Koers.   

Kwaliteit

Over de kwaliteit van dit stuk heb ik ook grote twijfels. Wat moet ik aan met de opsomming van de werkloosheidcijfers op pagina 8? Dit zijn compleet andere cijfers dan hetgeen door CMO/STAMM zijn gepubliceerd op pagina 51 en 52 in de Visie op Leefbaarheid en Krimp. CMO/STAMM vermeldt dat in 2014 7,3% van de beroepsbevolking werkloos was, in de Economische Koers wordt gesproken van 12,1%. CMO/STAMM stelt dat het werklooscijfers van 7,3% vergelijkbaar is met het landelijke percentage van 6,9%. In de Ec. Koers wordt gesteld dat de 12,1% boven het landelijke gemiddelde van 10,6% lag.  Beide rapporten geven aan dat de werkloosheid is gedaald in 2015 maar beide rapporten geven een verschillend oorzaak van de daling.  Op welke cijfers baseren we nu ons beleid?  Waarom krijgen wij van GS verschillende cijfers met verschillende interpretaties? Wat is nu juist?  En nu snapt u wellicht waarom ik mij dan ook droevig voel.     

Resumerende. 

Onze fractie ziet in voorliggend stuk goede aanknopingspunten voor het bepalen van een economische koers van Drenthe om daarmee een boost te geven aan de Drentse economie. Echter de slordigheden in het stuk voor wat betreft de gepresenteerde cijfers en het ontbreken van een integrale visie op andere nota's en met name voor als het gaat om die menselijke kant van die economische ontwikkeling, is voor reden om u te vragen het stuk op die punten aan te passen.  Wij vinden het noodzakelijk dat er een sterkere verbinding moet worden gemaakt met de menskant zoals in de Visie Leefbaarheid en Krimp is gesteld. En zoals u het zelf hebt gezegd: Maar dan wel voor iedereen en met iedereen. De Economische Koers zoals die nu voorligt zullen wij niet steunen.