GS wil er werk van maken om voor een betere arbeidsparticipatie en een betere aansluiting van het onderwijs naar werk. De nota geeft een uitgebreide toelichting maar spreekt ook vooral ambitie uit, die overeen komt en aansluit met de ambitie zoals die in de Economische Koers is neergelegd en, voor onze fractie van een groter belang, ook verbinding is gelegd met de kadernotitie Krimp en Leefbaarheid en de Nota Sociaal Beleid. Onze fractie blij met bijgaande nota die met het veld tot stand is gebracht.

Economische koers

Met de behandeling van de Economische Koers heb ik een opmerking gemaakt over de gebruikte cijfers en feiten. Ik signaleerde een discrepantie tussen de cijfers in de nota Sociaal Beleid en de Economische Koers. Ook in deze nota staan cijfers en feiten genoemd en zijn fundamenteel voor de geformuleerde beleidsresultaten. Het is dan ook van belang dat we met de juiste cijfers werken. De gedeputeerde heeft op 6 juli aan PS meegedeeld dat de cijfers in de EK zullen worden aangepast aan de CBS cijfers. Inmiddels hebben we daarover een aanvullende notitie gekregen. Is het niet handiger om een eenduidige Feiten en Cijferoverzicht te hebben en die jaarlijks de basis te laten zijn voor de onderbouwing van de beleidsvoorstellen? De zogenaamde Drentse Statistieken?

Aansluiting Onderwijs en Arbeidsmarkt

Er zijn vooruitstrevende projecten gestart om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren en daarbij in te spelen op de behoefte vanuit de arbeidsmarkt. Het onderwijs neemt daar nu ook een eigen verantwoordelijkheid in. Dat geeft hoop voor de toekomst. Er zitten echter wel wat addertjes onder het gras en dat heeft alles te maken met het bekostigingssysteem van het onderwijsveld. Het onderwijs is slechts in beperkte mate in staat meerjarige financiële risico's te lopen en dus projecten op te starten die een beetje buiten het reguliere onderwijssysteem vallen. Met het huidige bekostigingssysteem betekent dat dan ook dat andere geldstromen van belang blijven. De rol van de provincie is daarbij van groot belang om innovatieve ideeën samen met het bedrijfsleven en het onderwijsveld vorm en inhoud te geven.

 

Vrijetijdseconomie

Uw college heeft als een belangrijk speerpunt de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie ten doel gesteld. In de investeringsagenda zien we dat dan ook terug. Echter juist op dat punt, waar wij als provincie hoog willen scoren, recreatie en toerisme, daar de nodige ontwikkelingen en innovaties in zouden moeten stimuleren, is het opleidingsaanbod niet aanwezig. Er is geen HBO opleiding die een aanbod heeft dat aansluit op de actuele wens en noodzaak. Wij pleiten er dan ook voor om juist op dat punt ook het gesprek aan te gaan met het onderwijs (mbo-hbo) om te bezien of dat tot de mogelijkheden behoort. Het is vreemd dat we graag aan de top willen meedraaien maar we hebben daartoe geen of weinig opleidingsmogelijkheden. En juist in deze tijd is er behoefte aan verantwoorde innovatiekracht in de recreatiesector. Nieuwe technieken en ontwikkelingen gericht op duurzaamheid en een veranderende recreatieve vraag vereist een sector die kan inspelen op de toekomst. Ziet het college hier nog mogelijkheden