Tijdens de vaststelling van de nieuwe omgevingsvisie deed GroenLinks een aantal voorstellen om die groener te maken. Een tweetal moties en 1 amendement konden op steun rekenen van de staten.

Allereerst vroeg GroenLinks aandacht voor Provinciale regie op zonneparken. De doelen voor 2030 zijn ambitieus, en moeten vooral samen met inwoners, gemeenten en maatschappelijke partners worden ingekleurd. Maar de provincie voert de regie op het proces, zorgt dat er een gezamenlijk gedragen agenda komt te liggen, de Regionale Energie Strategie, en houdt in de gaten of deze ook wordt uitgevoerd.

Ook een voorstel voor zorgvuldige landschappelijke inpassing kon op steun rekenen. GroenLinks vindt het belangrijk dat de energiedoelstellingen worden gehaald, maar wel op een manier die zo goed mogelijk past bij het Drentse landschap. Daarom riep de fractie nogmaals op om niet te beoordelen op bijvoorbeeld afgegeven subsidiebeschikkingen, maar alleen ruimtelijk te toetsen.

Tot slot besloten de Staten een amendement van GroenLinks te steunen om het Werklandschap Assen-Zuid niet als Bestaand Stedelijk Gebied te beschouwen. Daarmee zouden de mogelijkheden voor gemeente Assen verruimd zijn om bijvoorbeeld detailhandel toe te staan. GroenLinks is daar geen voorstander van en regelde met dit amendement dat dit gebied, dat nog bestaat uit weilanden en boerderijen, nog wordt beschouwd als buitengebied.

Fractievoorzitter Hans Kuipers: “We zijn zeer tevreden over de steun van de Staten voor onze voorstellen. De energietransitie wordt één van de belangrijkste thema’s voor de komende jaren, het is goed dat we daar onze stempel daar op hebben kunnen drukken en ons als Provincie ook een duidelijke rol hebben gegeven.”

 

GroenLinks vroeg ook aandacht voor het terugbrengen van pesticiden in de landbouw. De motie die hierover werd ingediend, valt grotendeels samen met het beleid dat Gedeputeerde Staten al uitvoert. Extra inspanning kon niet rekenen op een meerderheid van de Staten, daarom werd deze motie weer ingetrokken.