Onderstaande bijdrage heeft Sam Pormes uitgesproken tijdens de Commissievergadering van 30-10-2019.

Drenthe, mooi voor elkaar.

Dit motto kozen wij als coalitiepartijen. En wie wil dat niet? Het akkoord verwoord mooie en noodzakelijke ambities. En vertrouwen!

En dat heeft de fractie van GroenLinks.

Met eensgezindheid, voortvarendheid en maatschappelijk draagvlak. Maatregelen kunnen tijdig worden doorgevoerd.

Deze begroting biedt daar ook alle kansen toe.

Er zijn afspraken gemaakt over het klimaatakkoord en de startnotitie RES is vastgesteld. En hiermee pakken we de uitdaging van de klimaatverandering aan.

Drenthe wordt duurzaam. De uitstoot van stikstof verminderen, hangt als een donkere wolk boven ons hoofd. Dat zorgt voor grote problemen in de natuur. Tast ook de gezondheid van mensen aan. En zorgt voor spanningen.

Op 6 november spreken we hierover.

Ambitie

Het College heeft een gezonde ambitie. Dit geldt met name voor Stad en Platteland.

Het valt GL op dat de uitgaven stijgt van 66 naar 93 miljoen. Wat is daar de reden van?

Er is een nieuwe regiodeal Natuurinclusieve landbouw; Agenda Boer, Burger en Biodiversiteit; Programma Natuurlijk Platteland.

En een PAS-uitspraak. Hoe gaat U dat allemaal op een verantwoorde wijze aan elkaar koppelen, vraagt mijn fractie zich af?

Het driejarig project Plan van Aanpak Behoud Akker- en weidevogels loopt dit jaar af.

Wanneer kunnen wij een voorstel tegemoet zien voor behoud en verlenging van dit project?

Terecht stelt het college de biodiversiteit te willen versterken. Waarom wordt er geen relatie gelegd met de Pasproblematiek?

En hoe zit het met de ambitie om 8000 ha natuur te realiseren? Is dit nog te realiseren in 2027? 

Waarom zijn er geen recentere cijfers dan 2017 voor nieuw natuurgebied beschikbaar.

RES

De RES-regio’s hebben een pittige opdracht op hun bord. Elke regio heeft tot 1 maart 2021 de tijd om tot maatschappelijk gedragen keuzes te komen. De weerstand tegen windturbines op land is groot. Dit geldt voor een deel ook tegen de komst van zonne-energiecentrales op land.

Een betaalbaar CO2 -neutraal Drenthe vraagt om zorgvuldige planvorming en ruimtelijke ordening. Dit draagt bij aan maatschappelijk draagvlak voor de gemaakte keuzen en concrete plannen. Een cruciale voorwaarde voor energietransitie.

En draagvlak: daar zorgen wij samen voor!

Europese subsidies

Met instemming hebben wij kennisgenomen dat het College internationale kansen willen benutten. In een tijd van globalisering is dit ook meer dan wenselijk. Uit een analyse van adviesbureau ERAC blijkt dat Drenthe het minst profijt heeft van de Europese fondsen. Kunt u dit bevestigen en wat is het College voornemens hieraan te doen?

Water

Zorgvuldig omgaan met water. In de Nota van Aanbieding zegt u dat u anticipeert op de veranderingen in het klimaat. Door samen met waterschappen, terreinbeheerders en de landbouw toe te werken naar een droogtebestendig watersysteem. U geeft daarbij aan dat onderzoek moet uitwijzen welke opties er aanwezig zijn: Bij zowel het gebruik van de ondergrond, als aan het maaiveld om de kwaliteit op peil te houden.

Wanneer gaat het onderzoek van start? 

Op welke wijze wordt de Staten over de voortgang geïnformeerd? 

En wanneer denkt het College het droogtebestendig watersysteem gereed te hebben? 

Mobiliteit

Wij begroeten uw inzet om de route naar de Randstad via bestaand spoor te verbeteren, Lelylijn moet zorgen voor een betere aansluiting met Groningen en Zwolle.

Hiermee een efficiënter gebruik van het bestaande spoor. Wij staan daar niet alleen. Deze ambitie bestaat ook bij de vier noordelijke provincies. Het is wenselijk om samen tot een eensluidende visie te komen.

Wij overwegen om hiertoe in de PS-vergadering van 13 november met een motie te komen.

Verder vragen wij aandacht voor de verdere ontwikkeling van de fietssnelwegen. Ons is gebleken dat er nog wat knelpunten zijn o.a. goede bewegwijzering en juiste routing. Dit blijkt uit een recent artikel van het DvhN.  Op welk termijn gaat u dit probleem oplossen? 

Sociaal Drenthe

Gemeenten worden bij de aanpak van armoede ondersteund. Leefbaarheid wordt bevorderd. In dit kader worden initiatieven uit de samenleving ondersteund.

Wanneer kunnen wij de sociale agenda tegemoetzien?

Ook bent u voornemen een adviesraad op te tuigen?

Zou u ons (kan ook schriftelijk) informeren over wat hun taken en functies zijn.

Aanvullende vragen

Tenslotte voorzitter staat u mij toe om een paar korte vragen te stellen.

Over de regiefunctie bij het klimaatakkoord. In 2030 worden uitsluitend elektrische auto’s verkocht.

Hoe is het gesteld met de laadpalen? Hoe ziet u hierbij uw regiefunctie?

In 2030 1,5 miljoen woningen energie neutraal? Om hoeveel woningen gaat het in Drenthe? 

En op welke wijze gaat u zorgen dat de gemeenten dit gaan realiseren?