Een eerste begroting van de nieuwe coalitie, waarin een start wordt gemaakt met het realiseren van een aantal ambities.
Ambities in een tijdsgeest dat sterk wordt bepaald door allerlei invloeden vanuit een veranderende samenleving. We zien een dalende werkloosheid, maar ook een toenemend tekort aan bepaalde arbeidskrachten. De sectoren onderwijs en zorg staan in Drenthe onder druk om aan iedereen in Drenthe gepaste zorg en onderwijs te kunnen leveren. In het kader van nieuwe ronde nieuwe kansen, biedt een veranderende samenleving ook nieuwe kansen: een regionale lobby voor grondige nationale aanpak, slimme maatregelen en oplossingen bedenken, out-of-the box denken, nieuwe concepten een kans geven binnen de regelgeving, en vooral ook inventief met de samenleving in gesprek gaan om voor grote vraagstukken gepaste oplossingen te vinden.
Klimaatakkoord.
De veranderingen worden echter op dit moment voornamelijk bepaald door een maatschappelijke discussie over de klimaatverandering. En die verandering komt voor sommigen sneller dan tot nu toe werd verwacht. De afgesproken klimaatdoelen staan onder druk. Dan kan je een mooie verhelderende lezing geven over massapsychose en lemmingen, maar ook daarmee komen we geen stap dichterbij de doelen. In het kader van nieuwe ronde nieuwe kansen: de Drentse doelen omzetten in daden.
In Drenthe hebben we als PS het klimaatakkoord ondersteund en hebben we aangegeven om met de samenwerkingspartners binnen de RES aan de slag te gaan om een instrument te ontwikkelen voor het op haalbare en betaalbare manier, samen met de inwoners, onze gezamenlijke doelen te realiseren. Wij hebben er vertrouwen in dat GS dat proces, dat we binnenkort gaan starten, op een adequate wijze coördineert en regisseert.
Met de PAS is het duidelijk geworden hoe fragiel wetgeving is en de toetsing daarvan door de rechter. De gevolgen van de uitspraak heeft een enorme impact op de samenleving. Het bestaande beleid om stikstofuitstoot te beperken is onvoldoende – zo oordeelde de Raad van State in mei. Nederland loopt nu vast omdat er een systeem is opgetuigd wat onvoldoende de Europese regelgeving (Habitatrichtlijn) implementeert.
Natuur
GroenLinks is trots op de Drentse natuurgebieden van Europese topkwaliteit. Zeldzame plant- en diersoorten hebben hier hun plek en deze hebben we als maatschappij beschermd door ze de Europese Natura2000-status toe te kennen. Dit gaat samen met de verplichting de kwaliteit van deze leefgebieden te behouden en te versterken. Op dit moment lopen we aan tegen de grenzen die dit met zich meebrengt voor ontwikkelingen in allerlei sectoren. Balans in ons ruimtegebruik vergt ook een stem voor biodiversiteit. Voor ons is de oplossing van de huidige situatie helder: we roepen op méér te investeren in natuurversterking, waardoor we de ontwikkeling van alle sectoren weer op gang kunnen brengen.
Landbouw & biodiversiteit
Voor onze fractie is het evident: toekomstgericht landbouw en de versterking van de biodiversiteit dienen samen te gaan. Eén van de grote uitdagingen voor de komende periode zeker ook in het licht van alle openstaande discussies. Wij zijn blij met de ambities en dat er, samen met allerlei groenmanifestpartners, blijvend gewerkt wordt aan het behoud van natuurwaarden en om te zorgen dat de natuur wordt hersteld. En zijn wij blij dat ook is uitgesproken dat de biodiversiteit buiten de NNN-gebieden wordt versterkt doordat het een onderdeel is van de afspraken met het rijk en andere partners in het deelprogramma Soortenrijk Drenthe. En dat wordt nog eens aangevuld door ook in de komende periode in te gaan zetten op behoud van akker- en weidevogels.
Mobiliteit
Ik kan het niet nalaten een opmerking te plaatsen over de opcenten. Dat Drenthe het hoogste bedrag aan opcenten vraagt heeft er niet toe geleid dat de autobezitters massaal Drenthe hebben verlaten, sterker nog het aantal auto’s, aldus uw melding in de aanbiedingsbrief, is fors gegroeid. Zo fors dat er een hogere opbrengst wordt verwacht dan geraamd. Misschien is het wel een voordeel om op nummer 1 te staan!
Gisteren hoorden wij van de coalitiepartijen in de tweede kamer dat overdag op rijkswegen de maximale snelheid verlaagd wordt als maatregel om de stikstofuitstoot te reduceren. Vandaag horen wij de rest van de set van maatregelen die daarbij hoort en wij hopen dat ook op provinciale wegen de maximale snelheid 80 km/u zal worden. Om de maatregelen effectief te laten zijn en de wet wordt nageleefd en gehandhaafd stellen wij trajectcontroles voor. Trajectcontroles op provinciale wegen zijn sinds een aantal jaren steeds vaker zichtbaar en een inmiddels goedkoop en goed werkend alternatief voor de lasergun controles door agenten. Is het college bereid om met het openbaar ministerie en het centraal justitieel incassobureau in gesprek te gaan om wellicht trajectcontroles te financieren waarbij de opbrengsten terugvloeien naar de provincie?
Het noorden moet zijn krachten bundelen voor spoor en daarom pleiten wij voor om met andere provincies samen optrekken om een eenduidig afgestemde visie te hebben om een goede lobby te ontwikkelen richting het Haagse (over het oude spoor) lijkt onze fractie van groot belang. Spoor moet zorgen voor bereikbaarheid en niet alleen snelheid.
Nieuwe ronde nieuwe kansen.
Dat geldt ook voor de sociale agenda die nu is opgenomen in onze begroting. Dat is waar vele partijen in deze staten blij mee zijn. Wij zijn verheugd met de toezegging van het college begin december met een eerste opzet te komen van de nieuwe sociale agenda en zijn uiteraard nieuwsgierig naar de opbrengst van de gesprekken die uw gedeputeerde heeft gehouden met alle fracties.
Samenvattend en concluderend en met een knipoog naar onze heideplant van vorige week: Samen voor de natuur. De fractie van GroenLinks is blij met de ambities voor 2020, zoals die zijn verwoord in de nota van aanbieding en financieel zijn uitgewerkt in de Begroting 2020. Onze fractie zal dan ook hiermee instemmen.