Onderstaande tekst is door Erwin van Liempd uitgesproken tijdens de ingelastte Commissievergadering van OGB op 6-12-2019.
Even een voorbeeld: sommigen in het Drents-Friese wold voorkomende habitats hebben een depositie van meer dan 300% van hun kritische depositiewaarde.
Als fractie van GroenLinks hebben we al jaren het gevoel dat we een doodlopende weg rijden terwijl we weten dat hij doodlopend is. Sinds 29 mei staan we aan het eind van die weg. We staren naar dat eind en krabben ons achter het hoofd; wat nu. De cijfers waar ik eerder aan refereerde geven aan dat er nog heel veel moet gebeuren. Het blijven staren naar het einde van de weg is niet zinvol.
Met de maatregelen die nu voorgesteld zijn gloort er een beetje hoop dat we niet aan het eind van die doodlopende weg blijven staan. Een echt andere koers is echter nog niet ingezet.
GroenLinks is; waarschijnlijk net als de meeste partijen niet blij met de nu voorgestelde plannen en zijn sceptisch in het oplossend vermogen van deze maatregelen. Gelukkig wordt ook erkend dat er nog veel meer moet gebeuren. Veel rapporten en experts gaven de laatste tijd aan dat het een hele klus wordt om onder de kritische depositiewaarde voor stikstof te komen. Wat ons betreft gebruiken we deze crisis om een transitie te maken. Een omslag naar meer biologische veehouderij kan een deel van de oplossing zijn.
Verder zijn wij blij met de bouwstenen zoals die door de natuur en milieufederatie Drenthe zijn opgesteld. Daar staan hele zinvolle zaken in voor de nodige verlaging van de stikstofdepositie zoals het robuuster maken van natuur en het verlagen van de snelheid op enkele N wegen. Ook de kennis van o.a. organisaties als Biohuis en BoerenNatuur zou benut moeten worden.
Wel willen wij het college complimenteren; deze commissie maar ook partijen in het veld zijn goed op de hoogte gehouden. Verdere complimenten dat het college voortvarend met een gebiedsgerichte aanpak wil starten. We horen van partijen in het veld dat er al veel met hen gesproken is. We horen echter ook dat partijen nog niet met elkaar gesproken hebben. Het lijkt de fractie van GroenLinks goed om, in navolging van enkele andere provincies partijen snel bij elkaar te brengen. In een op samenwerking gerichte provincie als Drenthe zouden daar toch mooie dingen uit moeten komen.
Als fractie hebben wij een paar vragen aan het college:
- Is er een waarborg dat er geen vergunningruimte van een andere provincie naar Drenthe kan komen? M.a.w. wat als een bedrijf stikstofruimte uit een andere provincie koopt en hier onder het extern salderen zijn vergunning mee aanvraagt?
- Zijn deze beleidsregels voldoende om vergunningverlening weer op gang te helpen? Er moet volgens de RvS eerst hersteld worden voor er weer vergund kan worden. Is hier juridisch op getoetst?
Naar onze mening moet er flink ingezet worden op herstel van stikstofschade. De budgetruimte die de minister heeft gecreëerd zou vooral ingezet moeten worden in de meest stikstofgevoelige natuur; Drenthe heeft daar relatief veel van. Verder zou een uitkoopregeling extra ingezet kunnen worden in het versneld afronden van Natuurnetwerk Nederland. Extra ruimte tussen stikstofproducenten en Natura-2000 gebieden kan een belangrijke buffer vormen en de depositie verminderen.
Met enig knarsetanden kan de fractie van GroenLinks de voorgestelde beleidsregels steunen. We moeten immers uit de impasse komen. Hoopvol kijken wij uit naar de nog komende maatregelen.