Vandaag heeft in het Drents Parlement het debat "Drenthe in tijden van Corona" plaatsgevonden. Hieronder de bijdrage van onze fractievoorzitter Henk Nijmeijer aan het debat.

Voorzitter, 

De GroenLinks fractie bedankt het college voor de uitgebreide brief van 15 mei jl over de gevolgen van de coronacrisis en hoe u ons informeert over de impact en gevolgen in de diverse sectoren in Drenthe. Het instellen van een ambtelijke werkgroep ‘Beleid in Uitvoering’ juichen wij toe. Wij wachten de uitkomsten en de rapportages van deze werkgroep dan ook graag af. Het is ook fijn om te horen dat iedere gedeputeerde vanuit zijn portefeuille zorgdraagt voor een goede balans tussen de maatschappelijke, sociale en economische effecten die door deze crisis wordt veroorzaakt.

Landelijk wordt veel ingezet om de samenleving, waaronder de economie op gang te brengen. Het inzetten van de echte noodmaatregelen – directe financiële ondersteuning van bedrijven – is een taak van het Rijk. U stelt in uw brief terecht dat niet alle sectoren even hard worden geraakt. Een aanpak op maat zal daarom nodig zijn. Daar komt de rol van de provincie om de hoek kijken. Goed om te horen dat het Rijk ook haar verantwoordelijkheid neemt voor het financieel ondersteunen van de meerkosten van het OV.

Het is daarom geruststellend te lezen dat uw College betrokken is bij diverse overlegsituaties, zowel in provinciaal verband IPO, Drentse gemeenten, ministeries en alle andere betrokken instanties. Samen met de andere overheden en instanties onderzoeken of er aanvullende maatregelen nodig zijn en hoe dit in concrete maatregelen vormgegeven kan worden. 

Kwetsbare groepen verdienen onze extra aandacht. Drenthe kent veel ouderen. Het risico op vereenzamen en het raken in een sociaal isolement is in grote mate aanwezig. Dit geldt ook voor Jongeren. Inmiddels heeft de Tijdelijke Werkgroep Sociale Impact waarin ook wordt deelgenomen door VNG en Sociaal Cultureel Planbureau een uitvoerig advies gepubliceerd.

Niet alle adviezen zijn weliswaar van toepassing voor provincies, maar zij roept op tot meer samenwerking tussen overheden en lokale coalities en wil de betrokkenheid van jongeren stimuleren. Wij zien graag dat u dit advies meeneemt in uw overleggen. Wij pleiten ook voor een snelle start van de Sociale Agenda. Hiermee kunnen groepen uit hun isolement worden gehaald.

Daarnaast zijn er een aantal concrete zaken, die om aandacht vragen. 

Het College heeft grote aandacht voor de cultuur- en erfgoedsector. We hebben zojuist gehoord en ook gelezen dat U daarvoor tools hebt ontwikkeld en u daarbij oog hebt voor de grote diversiteit in de cultuurwereld (grote K en kleine K), alsook voor de financiële gevolgen van de evenementen die niet doorgaan. U hebt ons vorige week ook bericht over het instellen van een provinciaal noodfonds inclusief een storting van 500.000 euro. Kan het college ook zeggen of er andere inkomstenbronnen zijn voor dit fonds?

Tenslotte is GroenLinks van mening dat de luchthaven GAE zich zou moeten houden aan de huidige afspraken. De eigen mening van de directeur in het openbaar vinden wij in de huidige situatie niet gewenst. Wij gaan ervan uit dat de bestaande afspraken worden nagekomen. Hier willen wij graag op aandringen juist gezien de huidige omstandigheden rondom Covid-19 situatie. 

 

De coronacrisis heeft een ongekende en vooralsnog onbekende impact op onze samenleving. Zowel de economische, als de sociale impact is groot.

Wat de coronacrisis ons leert, is iets wat we eigenlijk al wisten: we staan er samen voor. Even gaat het niet meer over concurrentie of economisch gewin. Alles draait nu om samenwerking. Het is deze solidariteit waar we aan vast houden, als we nadenken over hoe we onze samenleving inrichten. 

 

Want de coronacrisis laat ook zien waar ons economisch systeem tekortschiet. Het legt de kwetsbaarheid van onze samenleving genadeloos bloot. De klappen vallen opnieuw op de plekken waar ze het hardst aankomen. Overal de laagste prijs voor willen betalen heeft ons afhankelijk gemaakt van anderen, waarmee zelfs onze veiligheid in gevaar is gebracht. We zijn afhankelijk van andere landen voor mondkapjes, voor beademingsapparatuur en geneesmiddelen. We zijn kwetsbaarder dan we dachten. De situatie rondom Covid-19 laat dat scherp zien. De publieke sector is de afgelopen jaren verzwakt en de sociale zekerheid is uitgehold.

 

Als we nu de juiste keuzes maken, kan dit een keerpunt zijn. Dan kan dit het begin zijn van een rechtvaardiger economisch systeem, waarin niet geld of de laagste prijs, maar welzijn voorop staat. En als we investeren om onze economie er weer bovenop te krijgen, moeten we gaan bouwen aan een groene economie. De klimaatcrisis gaat ook onder corona en de aanstaande recessie nog gewoon door. 

 

De keuze is duidelijk: of we gaan stug door op de oude weg, of we kiezen voor een radicaal ander systeem, waarin duurzaamheid het idee van groei vervangt en stabiliteit het idee van winst. Het is te hopen dat een crisis als deze ons iets leert over onszelf en we vervolgens gaan zorgen voor de grote verandering van het grote verschil. Deze uitdaging gaan we samen aan.