Nieuwe accenten

Eindelijk wordt binnenkort de Investeringsagenda 2020-2023 vastgesteld. Voor GroenLinks is deze Investeringsagenda van grote waarde. Bij het vaststellen van het coalitieakkoord hebben we afgesproken dat er 50 miljoen euro beschikbaar zou zijn voor het realiseren van plannen en wensen. Die wensen hebben we niet vastgelegd in het coalitieakkoord. We hebben afgesproken dat we dat samen met alle partijen in Provinciale Staten zouden opstellen. De agenda is, na een intensief traject met alle fracties, samengesteld. Een lang traject waarin veel met elkaar is gedeeld, goede dialogen en discussies zijn gevoerd en waarvan het eindresultaat in een fraai samengestelde Investeringsagenda is gebundeld. Door Corona en de gevolgen daarvan besloten Provinciale Staten en het College van Gedeputeerde Staten om de Investeringsagenda nader tegen het licht te houden. Dit heeft erin geresulteerd dat er nu een hernieuwde agenda ligt: de Investeringsagenda PLUS. Door deze PLUS heeft de Investeringsagenda wat ons betreft aan waarde gewonnen. Bovenop de plannen van € 52,5 miljoen, die dit voorjaar al werden gepresenteerd, vraagt het College aan Provinciale Staten € 10,5 miljoen extra beschikbaar te stellen. Hiermee zijn de totale investeringen toegenomen, maar heeft vooral die extra verbeteringsslag ertoe geleid om enkele bestaande en/of geplande investeringen te herschikken, daar ruimte in te vinden en zijn er integrale accenten toegevoegd.

Investeren betekent dat op een duurzame wijze middelen of tijd worden ingezet om daar op latere termijn van de kunnen profiteren. Dit alles om iets aan de loop te brengen of aan de loop te houden. Nieuwe dingen ontwikkelen. Het College heeft nieuwe mogelijkheden gezien, mede in het licht van hetgeen in vakantietijd in Drenthe in Coronatijd is gebeurd. Drenthe heeft in deze ‘gesloten tijd’ aan landelijke belangstelling geen gebrek gehad. Dat juist daarom de focus in deze agenda op meer ‘groene’ onderwerpen is komen te liggen, is voor de GroenLinks fractie van grote waarde. Stad, dorp en platteland worden in de investeringsagenda meegenomen, naast het uitwerken van een aantal thema’s zoals die in de Woonagenda en de Sociale Agenda zijn opgenomen. Ook het fietsen en het ontwikkelen van diverse fietsroutes, samen met de gemeenten, in het kader van nieuwe mobiliteit zijn ontwikkelingen die we toejuichen. Door het slim herschikken van gereserveerde gelden voor de binnensteden, het betrekken van de Regiodeals bij onderdelen in de Investeringsagenda en het slim samenvoegen van middelen uit diverse programma’s om uitvoering aan te geven, wordt extra ruimte gecreëerd. Dit geldt ook voor de ontwikkelingen van plannen uit de Agenda Boer, Burger en Biodiversiteit. GroenLinks zal de komende tijd erop toezien dat met name dit uitwerkingsplan op korte termijn het licht ziet. 

De kunst bij het investeren is balans te vinden en verbindingen te leggen. Deze agenda, zeker de wijze waarop die tot stand is gekomen, draagt daar zeker aan bij.

Het is de bedoeling dat Provinciale Staten op 11 november de Investeringsagenda PLUS 2020-2023 vaststellen. Daarna zal het college per thema uitgewerkte voorstellen aan het Drents parlement voorleggen.

De investeringsagenda PLUS