Bijgaand de beantwoording van onze schriftelijke vragen.

GroenLinks heeft de volgende schriftelijke vragen inzake de problemen die wilde dieren ondervinden door de A28 ter hoogte van de Punt.

 

toelichting

Zoals bekend ondervindt de fauna in o.a. Drenthe problemen doordat leefgebieden worden doorsneden door menselijke infrastructuur. Concreet blijkt in Drenthe de oversteek van de A28 nabij de Punt (en dus ook nabij de Drentsche Aa) een probleem voor relatief hoge aantallen van dieren als otter, bever, bunzing, egel, ree, haas, konijn, meerkoet, waterhoen, wilde eend, kraai, meeuw, kerkuil en andere roofvogelsoorten. In een brief met rapport hierover heeft het Natuurplatform Drentsche Aa hiervoor bij zowel u als bij de minister van I&M aandacht gevraagd. In uw antwoord van 10 oktober jongstleden op deze brief gaat u in op het feit dat dit niet voor alle genoemde soorten een oplossing biedt, de combinatie (werk met werk maken) met infrastructurele aanpassingen aan de A28 niet vanzelfsprekend goedkoop is, de kosten wellicht hoog zullen zijn en er geen budget voor is, maar… dat dit wèl een prioritair knelpunt is voor beide provincies. Tegelijk geeft u aan dat er, zo lang er geen helderheid rond de verantwoordelijkheidsverdeling in het kader van het Ottervonnis is, zowel provincie als Rijk geen haast zullen maken met de oplossing van dit prioritaire probleem.

De natuurvisie van de provincie Drenthe, die wij in 2014 vaststelden, spreekt van een robuust natuursysteem – op de kaart daarvan staat een verbinding (natuur en multifunctioneel) dwars over de A28.

Diezelfde natuurvisie spreekt ook van een samenhangend natuurnetwerk, citaat: ‘Een bloedsomloop van grote en kleine natuurgebieden en landschapselementen met groene tentakels tot in de haarvaten van het landschap. In beleidsmatige termen: natuurgebieden binnen de EHS en natuur buiten de EHS. Dit laatste betreft de groen(blauw)e dooradering in agrarische en stedelijke gebieden, waar bepaalde soorten van afhankelijk zijn.’

vragen van de fractie GroenLinks

1 Bent u het met de fractie van GroenLinks eens dat, gezien het Natuurpact èn het Drentse natuurbeleid zoals vastgelegd in de Natuurvisie Drenthe, Drenthe als provincie een, misschien niet volledige, maar wel eigenstandige verantwoordelijkheid heeft voor de dieren (ook, juist, van kwetsbare / bedreigde soorten) die sneuvelen op de A28?

2 Is de conclusie die onze fractie trekt uit uw antwoorden aan het Natuurplatform Drentsche Aa, namelijk dat u het probleem onderschrijft en dat het idee van een faunapassage bij de Punt uw sympathie heeft, maar dat u er geen energie in steekt omdat het geld gaat kosten en we wellicht niet 100% wettelijk aansprakelijk zijn voor deze taak, juist?

3 Bent u bereid om u in te spannen om betrokken partijen (RWS, Groningen en Drenthe) om tafel te brengen en samen te zoeken naar mogelijkheden om op een of andere wijze te zorgen dat er op korte termijn een oplossing komt voor de hoge aantallen verkeersslachtoffers op de A28 nabij de Punt?