Op 4 september 2024 stond opnieuw het Drents Programma Landelijk Gebied (DPLG) op de agenda van Provinciale Staten. Logisch, omdat het DPLG op dit moment de grootste opgave is. Het moet zorgen voor een betere staat van onze natuur, waterkwaliteit en bodem. En ervoor zorgen dat we onze klimaatopgave halen op het gebied van de landbouw. Het is de Drentse uitwerking van het N(ationaal)PLG. Het programma dat ons uit de stikstofimpasse zou moeten helpen.
Maar in de ochtend voor ons debat kwam het nieuws naar buiten: de BBB-minister wil het NPLG stoppen. Niet heel verrassend. In het Haagse hoofdlijnenakkoord was de financiering ervan al onderuitgehaald.
Ons commissielid Janno Rook had zijn bijdrage al klaar staan op basis van de voortgang van het DPLG. Of beter gezegd de stilstand Het was voor hem dan ook opschakelen. De boodschap die hij voorbereid had ging over regie. Wij vinden dat de provincie ondanks alle tegenslagen vanuit de landelijke politiek door moet zetten om toch stappen te maken. Stappen die vooral onze natuur gaan helpen, en daarmee de andere doelen. En met het laatste nieuws werd deze boodschap nog belangrijker.
Maar hoe ging het debat? Onze vrienden van de PvdD hadden het over het zaaien van ongenoegen door de BBB en consorten. Het doel daarvan lijkt om vanuit dat ongenoegen nog meer populistische politiek te bedrijven. Daar zullen zij zelf van profiteren. Maar ook het grootkapitaal dat winst kan blijven maken. Dat noemen we onbehoorlijk bestuur.
De rest van de progressieve(re) oppositie betoogde ook dat dit besluit van de minister tot nog meer onzekerheid gaat leiden voor de natuur.
De Drentse coalitiepartijen CDA, PvdA en ook de VVD snappen dat we wel door moeten gaan met het DPLG om ons land en onze provincie uit deze impasse te halen.
Gedeputeerde Jisse Otter vergeleek het NPLG met oude versleten schoenen. Die moet je wel wegdoen voordat je nieuwe hebt. Deze BBB-gedeputeerde heeft enkele weken geleden in de provinciale samenwerking nog gepleit voor het doorzetten van de ingeslagen weg. De afgelopen jaren was al onze hoop gevestigd op het NPLG. Maar we kunnen rustig gaan slapen volgens de gedeputeerde, want we hebben 270 miljoen binnen en daar gaan we mee aan de slag. En er zullen vast nog wel landelijke maatregelen komen.
Janno stelde de gedeputeerde een vraag over de doelen uit het NPLG. De KaderRichtlijnWater, NatuurNetwerkNederland, Stikstofwet en uiteraard Natura2000. Volgens de gedeputeerde staan deze doelen nog overeind, maar is het nu wel onzeker hoe we deze doelen ook kunnen bereiken. Hij is naar eigen zeggen goed in gesprek met het kabinet. Dit wekte bij ons maar weinig vertrouwen.
Het perspectief dat vanuit het NPLG geboden werd, was ook een reden voor onze provincie om de afgelopen tijd handhavingsverzoeken naast zich neer te leggen. Vooral verzoeken rond de zogenoemde PAS-melders. Janno vroeg de gedeputeerde of de provincie deze handhavingsverzoeken nog steeds naast zich neer kan leggen nu het perspectief weg is. Volgens de gedeputeerde ligt dit probleem bij de minister, maar hij herkent het probleem wel.
Al met al is het letterlijk een shitshow.