De NAM wint aardolie in het Schoonebeeker olieveld. Daarbij komt zwaar vervuild afvalwater vrij. Dit wil de NAM injecteren in lege gasvelden in Zuidoost-Drenthe. Hiervoor is een milieueffectrapportage nodig. Hierin worden de effecten op het boven- en ondergrondse milieu geschetst. Uiterlijk 1 oktober 2020 moeten belanghebbenden hun zogenoemde ‘zienswijze’ aanleveren bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. GroenLinks is niet gerust op die plannen. Injecties in Twente en net over de grens in Duitsland hebben al de nodige milieuschade en onrust teweeggebracht. Daarom willen wij op 16 september het College van Gedeputeerde Staten vragen om te komen met een heldere zienswijze, die zorgvuldig is afgestemd met de verschillende politieke partijen. 

De zienswijze gaat over de ‘Mededeling voornemen Milieueffectrapport betreffende de waterinjectiecapaciteit regio Schoonebeek’ van het Ministerie Economische Zaken en Klimaat. Statenlid Elke Slagt-Tichelman van GroenLinks vraagt woensdag 16 september aan het College van Gedeputeerde Straten van Drenthe hoe zij het tijdspad voor zich ziet om de visie van de gehele Provinciale Staten daarin mee te nemen. Provinciale Staten is geïnformeerd met een brief van 9 juni 2020 en via een informatie avond op 2 september 2020 op dit onderwerp. De tijdsdruk is inmiddels hoog.

De NAM herstartte in 2011 de oliewinning uit het Schoonebeeker olieveld. Bij de oliewinning komt water vrij. Dit water is verontreinigd met allerlei, soms zware, chemicaliën. Dit vervuilde water wordt tot nu toe in een aantal lege gasvelden bij Rossum in Twente geïnjecteerd. Het transport van Schoonebeek naar Rossum is niet altijd veilig gebleken. Zo hebben de chemicaliën in 2015 een gasleiding aangetast. De bewoners in de betreffende gemeenten hebben zich hierover grote zorgen gemaakt. De rust in Twente is bepaald niet teruggekeerd…. 

Net over de grens in Duitsland is de oliewinning stopgezet. Maar ook daar is de onrust niet weg, zeker niet nadat eind augustus 2020 waterlekkage werd waargenomen bij de stil gelegde put EM51. De Zuidoost-Drentse gasvelden in de diepe ondergrond lopen door onder Duitsland. Maar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft Duitsland en de gemeente Emmen niet heel duidelijk gekwalificeerd als belanghebbenden.  

Onlangs heeft de Minister in het Algemeen Overleg Mijnbouw in de Tweede Kamer een snelle evaluatie op het proces en de gevaren toegezegd. De NAM wil voor de realisatie van het injectieproject in de lege Zuidoost-Drentse gasvelden een vrijwillige milieueffectrapportage-procedure. De uitkomsten van het evaluatierapport zijn nog niet bekend. Ondertussen gaan de chemische verontreinigingen ondergronds niet vanzelf weg. De consequenties voor de grondwaterkwaliteit en de natuur en het risico op aardbevingen op de langere termijn kunnen nog niet worden overzien. Het is al met al een ingrijpende kwestie. Daarom wil GroenLinks het College van Gedeputeerde Staten een advies vanuit Provinciale Staten meegeven. Gezien de krappe tijd moet afstemming over dit advies snel plaatsvinden. GroenLinks gaat samen met de andere partijen op korte termijn afstemmen om nog voor de deadline een advies aan het College te kunnen geven. 

Voor de duidelijkheid: onze inzet is dat er een verplichte, in plaats van een vrijwillige, milieueffectrapportage moet plaatsvinden. Wij vinden daarbij dat Duitsland geoormerkt moet worden als belanghebbende op basis van het verdrag van Aarhus. Ook vinden wij dat wie de verontreiniging veroorzaakt, ook verantwoordelijk is voor het opruimen ervan. Onze Drentse bodem is geen afvalput!

 

“ Onze Drentse bodem is geen afvalput ”
Elke Slagt-Tichelman Statenlid GroenLinks Drenthe