Het Drents Museum is een museum, waar Drenthe trots op mag zijn. Het is een van de grote toeristische bezienswaardigheden in Drenthe. De 200.000 bezoekers investeren naast het museumbezoek, ook in overnachtingsmogelijkheden, horeca en winkels.

GroenLinks vindt dat de schade veroorzaakt door lekkages met spoed hersteld moet worden. Denkt de provincie dat het lukt om deze schade inclusief de vervolgschade op de aannemer te verhalen? Voor het herstel is 1,35 miljoen euro nodig, hoe groot is het bedrag dat de provincie verwacht van de aannemer, die verantwoordelijk is voor de ontstane schade?

Dat het Drents Museum deze kans aangrijpt om meteen een verbouwing uit te laten voeren, vindt GroenLinks logisch. Als er toch werkzaamheden aan het pand zijn, is dit meteen de kans om meer mogelijkheden te creëren. Op deze manier zijn er meer exposities en lezingen mogelijk.

Het Drents Museum zet zich in om het museum toegankelijk te maken voor iedereen. GroenLinks onderstreept het belang dat iedere bezoeker, dus ook de mindervalide bezoeker, alle tentoonstellingen moet kunnen bezoeken.  Het doet ons dan ook goed dat bij deze verbouwing de toegankelijkheid een belangrijke rol inneemt.

Wel hopen wij de verkoop van Huize Tetterode en subsidie van het Rijk voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed, ervoor zorgt dat de provincie Drenthe minder hoeft te investeren in het Drents Museum.  Kan de provincie een inschatting geven hoeveel de verkoop van Huize Tetterode oplevert en hoeveel de aan te vragen subsidie zal bedragen?

GroenLinks gaat akkoord met het budget beschikbaar te stellen voor de herstelwerkzaamheden en het extra krediet voor de verbouwing.