De commissievergadering leek een herhaling van zetten, omdat de provincie nog midden in een MER (MilieuEffectRapportage)onderzoek zit. Maar het is altijd goed om ons standpunt nog eens over het voetlicht te brengen. Dit was de bijdrage van Statenlid Ewoud Bos:

Volksvertegenwoordiger zijn is een leerproces. Ik herinner mij nog goed hoe nat ik gegaan ben door een tunnel op de agenda te brengen. Ik hoopte dat ik misschien nieuwe inzichten bracht, waardoor onze staten het besluit zouden heroverwegen, maar heel eerlijk, die nieuwe inzichten waren er eigenlijk niet. Dus nam ik kostbare tijd van onze staten, want die hadden in een eerder stadium al besloten. Mijn les van toen; respecteer de democratische legitimiteit, tenzij… echt nieuwe inzichten.

Met deze agendering moest ik dan ook terugdenken aan mijn les van toen. Ik heb tijdens de behandeling van de Nota Reikwijdte en Detailniveau, op 16 december 2020, namens GroenLinks, samen met de Partij voor de Dieren en de SP, gepleit voor het toevoegen van een 80-km variant in de MER. Maar helaas vonden wij niet veel andere fracties aan onze zij. Ik herinner u er aan dat we er toen ook al van op de hoogte waren, dat we stikstof moesten gaan reduceren. Wat GroenLinks betreft kan autoverkeer hier ook aan bijdragen.

GroenLinks heeft destijds ook al vragen gesteld over het uitgangspunt van volledige verdubbeling. Maar dit bleek nodig te zijn om een goede rapportage te kunnen maken en was niet zozeer een politieke keuze. Geen verdubbeling, of in spreektaal, de 0-variant, is wel opgenomen in de MER. Het zou GroenLinks niet verbazen als deze variant uiteindelijk ook de voorkeursvariant gaat zijn.

En dan de 90 miljoen. Als ik even terug pak naar ‘nieuwe inzichten’, zou men kunnen stellen dat dit misschien niet toereikend zal zijn voor een hoop van de varianten. Maar of GroenLinks daar nou mee in de maag zit???

Nee, het standpunt van GroenLinks is ongewijzigd. De N34 verdubbelen hoeft van ons niet, maar doe er maar onderzoek naar. Daarna weet iedereen waarom we het beter niet kunnen doen.

En dan nu nog maar een jaartje wachten…

Verdubbeling N34: van ons hoeft dat niet Afspelen op YouTube