Woensdag 12 juni werd in de Statencommissie de Sociale Agenda besproken. In deze sociale agenda is dankzij GroenLinks en anderen het regenboogbeleid opgenomen, Dit beleid is nodig omdat LHBTIQ-personen nog steeds niet overal en altijd gelijk behandeld worden in Drenthe. 
Goed regenboogbeleid vinden we heel belangrijk. In 2016 werd Drenthe dankzij ons Statenlid Henk Nijmeijer de eerste regenboogprovincie van Nederland. Wij zijn er trots op dat Henk nadat hij afscheid nam van Provinciale Staten, gevraagd is om de eerste regenboogambassadeur van Drenthe te worden.
Een inspreker, verbonden aan de stichting Roze Leeuw, riep Provinciale Staten op om te stoppen met het regenboogbeleid. We gaan hier niet herhalen wat commissieleden van de PVV, FvD, Sterk Lokaal, JA21 en de VVD gezegd hebben als reactie op de inspreker. Maar het was echt laag bij de grond. Ons commissielid Benide Bolumba legde daarop uit dat het doodzwijgen van ongelijkheid echt niet tot een oplossing gaat leiden.

Daarna zei hij onder meer: “GroenLinks vindt het wél belangrijk om aandacht te besteden aan regenboogbeleid.  Regenboogbeleid is geen ‘zero sum game’ waar aandacht en liefde voor de een, minder aandacht en liefde voor de ander betekent.  Het maakt op een dagelijkse basis écht verschil als je daadwerkelijk regenboogbeleid voert.”
Benide vertelde ook over een project met LHBTIQ-jongeren in Hoogeveen. Hij praatte daar met hen over jezelf zijn. “We spraken over niet altijd een accepterende omgeving hebben. En dat is iets wat je dagelijkse leven bepaalt. Je veilig voelen in je eigen woonplaats. Er zullen misschien mensen zijn hier die het allemaal maar onzin vinden om hier aandacht aan te besteden. Maar het is een struggle waar meer mensen in Drenthe, waaronder ikzelf als biseksuele man, over mee kunnen praten. Ik ben blij dat het college hier aandacht aan besteedt. Niet alleen met woorden, maar ook met middelen.” 

GroenLinks is heel blij dat het College van Gedeputeerde Staten de regenboogambassadeur tot de volgende verkiezingen voor Provinciale Staten in ere wil houden. We zien dat we als provincie daarmee niet alleen aandacht kunnen vragen voor regenboogbeleid, maar het ook beter vorm kunnen geven.”